Πανάδες ή μέλασμα

Οι πανάδες ή μέλασμα είναι αλλαγές στο χρώμα του δέρματος του προσώπου, αλλά και της περιοχής του λαιμού, των χεριών και των άκρων γενικότερα. Το μέλασμα απαντάται συχνότερα σε γυναίκες με σκούρα επιδερμίδα.
Το μέλασμα έχει ελαφρά καφέ απόχρωση και επηρεάζεται από την ηλιακή ακτινοβολία. Δεν είναι σαφώς καθορισμένο, ενώ απαντάται στο μέτωπο, στη μύτη, τα χέρια, στο λαιμό και στο σαγόνι. Το μέλασμα είναι μία επίμονη δερματική δυσχρωμία που επιδεινώνεται με τον έκθεση στον ήλιο.Πού οφείλονται οι πανάδες και το μέλασμα;

Τα αίτια δεν είναι σαφή. Σημαντικό ρόλο παίζει η έκθεση του πάσχοντος στον ήλιο, ενώ και ορμονικοί παράγοντες επηρεάζουν την πορεία της νόσου. Ενίοτε, το μέλασμα εμφανίζεται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλα αίτια είναι η έλλειψη σιδήρου, μαγνησίου και βιταμίνης C, η αφυδάτωση, οι κληρονομικοί παράγοντες και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, η χρήση ορισμένων καλλυντικών, τα σημάδια ακμής που δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως.

Πώς αντιμετωπίζονται οι πανάδες και το μέλασμα;

Ο αρμόδιος δερματολόγος συνήθως χορηγεί λευκαντικές κρέμες. Η ουσία υδροκινόνη δρα αναστέλλοντας την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα. Εναλλακτικά, οι δερματολόγοι εφαρμόζουν στο πρόσωπο ειδικές αμπούλες με οξέα φρούτων ή φωτοανάπλαση με λέιζερ.Μία άλλη μέθοδος αντιμετώπισης των πανάδων και του μελάσματος είναι η δερμοαπόξεση, κατά την οποία χρησιμοποιούνται ειδικά μηχανήματα για να προκαλέσουν απολέπιση και ως εκ τούτου, αναδόμηση της επιδερμίδας. Η μέθοδος της απολέπισης ή peeling θα βοηθήσει την επιδερμίδα να αναδομηθεί και να αναπλαστεί.

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Η Κλινική

Δημιουργήσαμε ένα εξειδικευμένο ιατρικό χώρο για να καλύψει τις δικές σας ανάγκες, είτε στο επίπεδο της υγείας σας είτε στο επίπεδο της ομορφιάς σας.

Follow us

αναζήτηση